Return to site

RECEPT | Veggie 'gehakt'brood

Een experiment met linzen

· veggie,Recept,lunch

Ik ben geen die-hard vleeseter en kan gerust nee zeggen tegen een stevige steak of een mals koteletje. Maar waar ik wél een zwak voor heb, is gehakt. In spaghettisaus, in een chili con carne, in balletjes gedraaid of als een oer-Vlaams gehaktbrood. Het werd dan ook hoog tijd voor een veggie experiment: een 'gehakt'brood met linzen.

De ingrediënten in dit recept zijn goed voor één groot gehaktbrood voor 6 tot 8 personen.

Nodig?

- 200 gr linzen (bruine of groene, maar niet Le Puy)

- 1 groentenbouillonblokje en 2 blaadjes laurier

- 1 rode ui

- 1 rode puntpaprika

- 3 teentjes look

- 8 zongedroogde tomaatjes

- 1/2 bakje champignons

- een koffielepeltje harissa

- 75 gr paneermeel, op smaak gebracht met flink wat Italiaanse kruiden

- 2 kleine eitjes OF 3 eetlepels gebroken lijnzaad, gemengd met 9 eetlepels water

- wat verse basilicumblaadjes en / of peterselie

- 1 bolletje mozzarella of een blokje Taleggio-kaas

broken image

Aan de slag!

  • Breng een pannetje water aan de kook met daarin het bouillonblokje en de laurierblaadjes. Kook hierin de linzen zoals aangegeven op de verpakking (vermoedelijk een twintigtal minuten). Laat de oven alvast voorverwarmen tot 180°C. 
  • Versnipper ondertussen de rode ui en plet de look, snijd de puntpaprika en de champignons in kleine blokjes en verdeel ook de gedroogde tomaatjes in stukjes. 
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en stoof daarin de rode ui en de geplette look aan. Voeg vervolgens de stukjes puntpaprika en champignons toe en breng op smaak met wat peper en zout en de harissa. Doe er tenslotte de stukjes zongedroogde tomaat bij. Laat nog een vijftal minuten samen garen en zet dan het vuur af. 
  • Laat de groentenmix en de linzen even afkoelen. Doe ze vervolgens samen in een grote kom. Schep er het paneermeel met kruiden bij en meng er vervolgens de eitjes of het lijnzaad met water onder tot je een plakkerige massa verkrijgt. 
  • Versnipper een handvol verse basilicum en/of platte peterselie en snijd de mozzarella of de Taleggio in stukjes. Roer de groene kruiden en de kaas onder het linzenmengsel. 
  • Stort alles uit in een grote rechthoekige cakevorm die je vooraf even ingevet hebt met wat olijfolie.
  • Plaats het 'gehakt'brood in de oven gedurende 45 minuten. Test met een tandenstoker of het gaar is en laat het indien nodig nog 10 minuten langer bakken.
  • Laat het linzenbrood eerst wat afkoelen alvorens het uit de vorm te halen. Snijd in dikke plakken en serveer met een frisse salade.
Smakelijk!
broken image