Return to site

RECEPT | Veggie ballekes in tomatensaus

Een (poging tot een) veggie alternatief voor dé klassieker

· veggie,Diner,Recept

Mocht ik vlees ooit volledig van mijn menu schrappen, dan zou ik ballekes in tomatensaus vreselijk missen. Of eigenlijk alles met gehakt en tomatensaus. In afwachting ga ik alvast op zoek naar een waardig veggie-alternatief.

De ingrediënten in dit recept zijn goed voor twee flinke porties.

Nodig?

Voor de balletjes

  • 1 grote aubergine of 2 kleintjes
  • 2 teentjes look
  • 40 gram parmezaan, geraspt
  • 100 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout
  • een flinke snuif peper
  • verse peterselie en basilicum

Voor de tomatensaus

  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 ml passata
  • peper & zout
  • gedroogde oregano
broken image

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf de aubergines in met olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Zet in de oven gedurende 60 minuten.
  • Ondertussen maak je de tomatensaus. Versnipper een sjalot en plet een teentje look. Stoof ze aan in een beetje olijfolie.
  • Voeg de tomatenblokjes en een flinke eetlepel tomatenpuree toe. Doe er nog een beetje passata bij en breng de saus aan de kook. Heb je nog wat zongedroogde tomaatjes in huis, dan kan je die versnipperen en aan de saus toevoegen.
  • Kruid de saus met peper, zout en oregano tot de smaak goed zit en laat de saus een kwartiertje pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Haal de aubergines na een uurtje uit de oven en laat ze even afkoelen. Snijd ze vervolgens in de lengte open en verwijder met een lepel het zachte vruchtvlees.
  • Doe het vruchtvlees in de blender en mix kort zodat je een egale brei verkrijgt.
  • Doe de auberginebrei in een grote kom, voeg er de parmezaan, een geklutst ei, het paneermeel, zout en peper en de kruiden aan toe. Kneed tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Maak nu kleine balletjes van 2 à 3 cm doorsnede. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin en krokant.
  • Doe de balletjes bij de tomatensaus en serveer met pasta, couscous of rijst.

Smakelijk!